Hvem er jeg?
Jeg hedder Sissel og driver firmaet Young Horse Performance lige udenfor Vejle. Jeg tager heste ind i tilridning og træning, der kan variere med alt fra den helt unge hest, der skal lære det basale, til heste i tilridning, problemheste og til videreuddannelse af unge dressurheste. Træningen foregår altid på hestens præmisser, men hvad betyder det lige? Det betyder, at den mentale del bliver vægtet lige så højt som den fysiske del ved hesten, og at der altid er fokus på hestens arbejdsmoral, og det at den prøver, fremfor at tingene skal være perfekte, så man på den måde beholder en glad hest, der gerne vil lave noget fremfor det modsatte.
Hvordan startede arbejdet med hestene?
Jeg tror jeg har været vild med heste, lige så længe jeg kan huske, og det har altid været en stor drøm, at få lov til at leve af at træne dem. Efter gymnasiet startede jeg ude på Blue Hors, hvor jeg efter næsten 1 år mødte Will Rogers – Jeg var fascineret og så en måde at træne på, jeg ikke havde oplevet før. På en eller anden måde føltes det bare rigtigt – i hvert fald for mig. Derfor endte jeg med at tage med ham til Holland for at lære mere og arbejdede for ham og Tristan Tucker i et års tid. Herefter tog jeg til Texas for at lære mere ved en utrolig dygtig træner ved navn Dan Keen. Han er en fantastisk person, og hvis jeg nogen gange står overfor en udfordring med en hest, kan jeg ofte finde mig selv tænke – ”hvad vil Dan gøre?”
Herefter arbejdede jeg endnu engang i en periode på Blue Hors, indtil jeg fandt ud af, hvor næste eventyr og læringsproces skulle foregå henne. Valget faldt på Australien. Jeg tog af sted uden nogen reelle planer, men jeg var heldig at møde de rigtige mennesker og arbejdede i en periode for jason Leitch – En af de bedste cutting-horse trænere i Australien og et rigtig dygtigt hestemenneske, der havde trænet ved Ray Hunt. Jeg havde været tilskuer til en clinic med ham og ville gerne lære mere, så snakkede med ham og spurgte, om han manglede en hånd mod, at jeg kunne lære. Jeg var der desværre ikke så længe som ønsket, da jeg var uheldig at brække kravebenet, hvilket endte med at være en lang helingsproces, og da jeg var klar igen, tog jeg tilbage til Dan Keen for at lære mere.
Efter endt visum gik turen tilbage til Danmark igen med tankerne på, hvad planen nu skulle være – havde flere jobtilbud på hånden, men efter at have rejst så meget rundt og lært andre måder at træne heste på, var der ikke noget, der virkede helt rigtigt. Derfor besluttede jeg at starte selv og startede min forretning op, på den gård jeg kommer fra (20. generation på stedet) ved Daugård.
Hallen var der, men det var også det, så min far, til dels min bror og jeg gik i fuld gang med at få sat bokse, folde og rotunde op, så jeg havde et godt sted at være – meget blev dog forbedret siden jeg startede op og jeg nød faciliteterne og roen på stedet i en travl hverdag de 6 år jeg var på slægtsgården. Jeg er nu efter 6 år flyttet fra slægtsgården, da vi har købt gård i Sellerup, lige udenfor Vejle med bedre faciliteter og et endnu større udviklingspotentiale, så min virksomhed kan blomstre videre de kommende år frem. Ugerne er hurtigt booket op – hvad enten det gælder træning af hestene, kurser, foredrag eller undervisning. Træningen af hestene på stedet har altid første prioritet og resten bliver fyldt på derefter.
Hesten i centrum
Jeg vægter højt, at der er tid til hver enkelt hest, og det betyder utroligt meget for mig, at de har det godt – hvis de ikke har det godt, har jeg det ikke godt. Det er også derfor jeg værdsætter, at de fleste heste jeg har inde, har en stor betydning for hver enkelt ejer, og at der ofte ligger mange drømme i hver enkelt hest. Det gør det langt mere givende for mig at lægge så mange tanker og meget tid i hver enkelt hest, fordi jeg ved, at det forhåbentlig kommer til at gøre en forskel for den enkelte equipage/hest. Der lægges også stor vægt på, at alle aspekter af hestens liv fungerer – Jeg prøver at sørge for, at den står ved siden af de rigtige i stalden, at der er nok foldtid og med de rigtige kammerater, at fodret er rigtigt, jeg har behandler inde over, dygtig smed, erfaren dyrlæge, passende mængde træning i forhold til alder, niveau og vækst osv.
Der er så mange ting at tage hensyn til, og hvis bare en af tingene ikke fungerer, fungerer resten heller ikke optimalt. Det betyder også, at det ikke kun er ejer, der sætter krav til mig, men at jeg lige såvel har en forventning om, at ejer vil hesten det bedste, hvad end det så måtte være, og at vi kan have en åben og ærlig dialog om det.
Godt begyndt er ikke bare halvt fuldendt!
Jeg prøver hele tiden på selv at forbedre mig og være i nuet med hesten og især selv at være i balance – for, som jeg skrev tidligere, er der mange faktorer, der spiller ind for at hesten trives og har det godt, og dette gælder også os. Vores humør og sindsstemning er alfa omega for, hvor vellykket træningen med hesten bliver, og det kan være den største udfordring i arbejdet med hesten. Derfor bliver ideer hentet fra alle mulige steder af – både indenfor og udenfor hesteverdenen, og jeg prøver at lave, det jeg ser om til noget, jeg kan bruge i forbindelse med træning af hesten.
Et godt fundament er alt afgørende for en god fremtid. Man skal huske, at en ung hest har meget få oplevelser at danne sin ide om verdenen ud fra, så hvis disse ikke er gode eller stemmer overens med, hvad fremtiden kommer til at bringe, vil der opstå forvirring, nervøsitet eller angst hos hesten, som så kan komme til udtryk på flere forskellige måder i både håndtering fra jorden samt træning fra ryggen af. Hesten er lidt ligesom et skib – Hvis man springer et trin i opbygningen af skibet over, kan der komme vand ind, og så kan det godt være, at det måske kun er et lille læk, men på et tidspunkt vil skibet synke. Så er det måske muligt, at man kan holde skibet oppe ved hele tiden at prøve på at få vandet ud af skibet igen, men hvor ville det dog være meget nemmere og sjovere, hvis man ikke skulle bekymre sig om det og bare kunne nyde turen.
Powered by WordPress. AwesomeOne theme by Flythemes